Lekkie, proste i szybkie w wykonaniu.
Jeśli tylko zaopatrzysz się w składniki i zarezerwujesz 15 minut czasu możesz mieć super śniadanie.
Ja najcześciej zabieram je ze sobą do pracy i zjadam na II śniadanie. To naprawdę dobry zamiennik tradycyjnej kanapki, którą chwytamy w pośpiechu w ciągu dnia.
Składniki:
Mąka jaglana (1 łyżka)2
Mąka ryżowa (2 łyżki)
Jajka (2 sztuki)
Banany (2 małe, lub jeden duży)
Cukier kokosowy (1 łyżeczka)
Cynamon (szczypta)
Żurawina suszona (garść)
Sól – himalajska lub morska (szczypta)
Dowolny olej lub masło klarowane – do smażenia
Wykonanie:
Wszystkie składniki połącz ze sobą w misce. Ja zaczynam od mąk, dodaję jajka, banana i mieszam ręcznie na gładką masę. Nie używam miksera. Na koniec dodaję cukier kokosowy, cynamon i żurawinę. Wszystko mieszam.
Smażę na maśle klarowanym.
Podpowiedzi:
Placuszki wykładaj na gorącą patelnie. Mąki bezglutenowe zachowują się nieco inaczej niż te glutenowe, stąd po wyłożeniu placuszków na patelnię, odczekaj chwilę i przewróć dopiero wtedy, gdy zobaczysz że placuszek nie rozpada się. Średnio smażenie to ok. 2 minut na stronę.