Serniczki kojarzą mi się ze smakami dzieciństwa. Pyszny serowy racuch, ja to tak pamiętam. Proponuję wersję bezglutenową, naprawdę pyszną i zdrową. Doskonałe na II śniadanie lub podwieczorek, nawet na lekką kolację.
Składniki:
ser biały, 200-220g
mąka ziemniaczana, 20g
mąka ryżowa, 50 g
mąka owsiana, 50 g
sól himalajska lub morska (szczypta)
mleko roślinne (najlepiej migdał, lub kokos), 50ml
jajka, 2 sztuki
cukier kokosowy, 2 łyżeczki
tłuszcz do smażenia
Wykonanie:
Mąki wymieszaj ze sobą. Dodaj jajka, mleko, sól – wymieszaj na gładką masę. Na koniec dodaj pokruszony twaróg i połącz delikatnie z masą.
Smaż dobrym tłuszczu z obu stron, tak by serniczki były rumiane.