Pyszna, sycąca, pożywna, zdrowa.
Świetna na lunch, lub kolację
Można zjeść w domu, lub przygotować do pracy lub szkoły
Składniki: (składniki na jedną porcję, jako samodzielne danie)
pierś z indyka (ok. 120 g.)
sałata (2 duże garści)
papryka czerwona (1/3 sztuki)
pomidor (1 sztuka)
cebulka czerwona (1/3 sztuki)
pomidory suszone (2 plasterki)
feta (2 plastry)
pestki słonecznika (2-3 łyżki)
Na sos: 2 łyżki oliwy z oliwek, 1 łyżka soku z cytryny, 1 łyżeczka miodu, 0,5 łyżeczki musztardy dijon, szczypta chili, szczypta soli (himalajskiej lub morskiej).
Wykonanie:
Składniki układaj warstwami tj. sałatę, pokrojoną w kostkę paprykę i pomidora, drobno poszatkowaną cebulkę, pokrojone pomidory suszone, pokruszoną fetę. Na wierzch połóż podsmażonego indyka i uprażony na patelni słonecznik.
Składniki na sos dobrze wymieszaj i polej sałatkę. Jeśli zabierasz ją na wynos, sos spakuj na wynos i dodaj chwilę przed jedzeniem.
Podpowiedzi:
1. żeby zabrać taką porcję sałatki wygodnie i estetycznie ze sobą na wynos, warto zaopatrzyć się w jednorazowe pudełka (w tym na sos).
2. jeśli nie chcesz stosować diety niełączenia, może sałatę zjeść z chlebem, będzie jeszcze bardziej sycąca. To może być dobra opcja dla Panów.