W smaku absolutnie wyjątkowe – coś pomiędzy czekoladowym biszkoptem, a brownie. Upiekłam, je pierwszy raz 13 lat temu i wracam do tego ciasta do dzisiaj. Sprawisz przyjemność Bliskim i zachwycisz gości
Składniki:
2 szklanki mąki pszennej
1/2 łyżeczki soli (himalajskiej lub morskiej)
1 i 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 szklanka wrzątku
1/2 szklanki gorzkiego kakao dobrej jakości
1 opakowanie cukru waniliowego
1/2 szklanki tłustego mleka
2 kostki masła
2 szklanki brązowego cukru
4 jajka
Tabliczka gorzkiej czekolady
Wykonanie:
Przygotuj miskę na suche składniki tj. mąkę, sól, sodę oczyszczoną, wymieszaj te składniki.
W drugiej misce rozpuść we wrzątku kakao, dodaj cukier waniliowy i mleko, dokładnie wymieszaj, tak by nie było grudek z kakao.
W trzeciej misce zmiksuj jajka, cukier i masło (najlepiej w takiej kolejności).
Rozpuszczone kakao dodaj do suchych składników i dokładnie wymieszaj. Tak przygotowaną masę kakaową, połącz mikserem z przygotowaną masą jajeczną na gładką, jednolitą masę. Ciasto podziel na dwie porcje i upiecz dwa placki. Czas pieczenia każdego to ok. 30-35 minut, w temperaturze 180 °C (piekarnik góra / dół). Oba placki dobrze wystudź. Ja przekładam dżemem, najczęściej z czarnej porzeczki. Na wierzch przygotowuję polewę z rozpuszczonej gorzkiej czekolady.
Podpowiedzi:
Warto zainwestować w dobrej jakości mąkę pszenną eko.
W trakcie pieczenia ciasto dobrze jest sprawdzać patyczkiem, gdyż w zależności od piekarnika, będzie trzeba piec kilka minut krócej, lub dłużej.