Napój z kurkumą i zakwas z buraków na odporność w jesienne dni

Dwa domowe cuda, które warto rozważyć gdy temperatury spadają i jesień staje się faktem, to na pewno napój z kurkumą i zakwas z buraków domowej roboty. 

Oba są godne uwagi, naprawdę. Jeśli pijemy je regularnie, bardzo poprawiają nasze samopoczucie i ogólny poziom energii, mocno wspierają odporność. W przypadku przeziębienia, które jesienią zdarza się często, drastycznie skracają czas trwania choroby
i mocno wspierają organizm w walce z wirusami i bakteriami.

Napój z kurkumą przygotowujemy na bieżąco, wystarczy tylko zadbać, by mieć w domu składniki. Zakwas jest prosty i bardzo tani w przygotowaniu, ale potrzebuje kilku dni na postanie i „zrobienie się”, więc nieco inaczej planujemy kurację zakwasem.

Oba przepisy podaję poniżej. Nie są to nowe przepisy, natomiast ja je nieco zmodyfikowałam na podstawie moich doświadczeń, bo tak smakują i wychodzą mi najlepiej.

Napój z kurkumą:

Składniki:
1 kubek gorącej wody
Imbir – 1 plasterek
kurkuma – płaska łyżeczka (najlepiej eko, trochę droższa, ale naprawdę o wiele skuteczniejsza i smaczniejsza)
chili – duża szczypta
sok z 1/2 cytryny
miód – duża łyżka

Wykonanie:
Wszystkie składniki mieszamy w gorącej wodzie. Miód dodajemy na końcu, jak napój trochę wystygnie.

Zakwas z buraków:

Składniki:
Buraki – 2kg, obrane umyte, pokrojone w grube plastry.
Marchew – 250-300g, obrana, umyta, pokrojona w plasterki.
Korzeń pietruszki – 2 średnie sztuki – obrane, umyte, pokrojone w plasterki.
Korzeń selera – 1/2 średniej sztuki, obrany, umyty pokrojony w kostkę.
Ziele angielskie – 10-15 ziarenek.
Liść laurowy – 7 sztuk.
Czosnek świeży – 2 główki, obrane.
Czarny lub kolorowy pieprz – 10 ziaren.
Przegotowana woda – 3 litry
sól – 2 łyżki

Wykonanie:
Pokrojone warzywa wkładamy do naczynia przygotowanego na zakwas, na zmianę z czosnkiem, zielem angielskim, liściem laurowym oraz ziarnkami pieprzu. Wodę gotujemy, dodajemy sól, mieszamy i studzimy. Warzywa zalewamy przestudzoną wodą z solą (wszystkie warzywa muszą być przykryte).

Zakwas przykrywamy np. gęstą gazą z gumką. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 5-6 dni max. Codzienne zaglądamy i zbieramy piankę, która będzie się pojawiać na wierzchu.
Po 5-6 dniach zlewamy przez sitko do butelek/słoików, zamykamy i trzymamy w lodówce.

Pijemy 1/2 szklanki dziennie.
* Wskazówka – warto zaopatrzyć się w duży słoik/gliniankę, by składniki na zakwas spokojnie się zmieściły.

Dodaj komentarz