Pyszna, lekka i zdrowa potrawa, o której warto pamiętać, gdy masz ochotę na coś ciepłego do jedzenia. Pasuje tak na obiad, jak i na kolację.
Jeśli zależy Ci by potrawa miała niższy indeks glikemiczny i podnosiła za mocno poziomu cukru we krwi, nie dodawaj marchewki i zamiast miodu użyj dowolnego zdrowego słodzika np. ksylitol. Gotowana marchew ma wysoki indeks glikemiczny, miód podobnie.
Składniki:
150 g tofu naturalnego
100 g makaronu ryżowego
2 średnie marchewki lub jedna duża (do pokrojenia w paski)
pół średniej cebulki
pól małej ostrej papryczki (opcjonalnie)
1 ząbek czosnku
3 plasterki imbiru (posiekanego drobno)
cukinia – 3 plasterki (ew. bakłażan, moim zdaniem z cukinią potrawa jest smaczniejsza).
2 łyżeczki sosu sojowego
pół łyżeczki kurkumy
szczypta chili
sok z 1/4 cytryny
1 łyżczeka oleju koksowego (do smażenia)
Sposób wykonania:
Olej kokosowy rozgrzej na patelni. Podsmaż cebulkę, czosnek (jeśli dodajesz), imbir oraz ostrą papryczkę i marchewkę pokrojoną w paski. Następnie dodaj pokrojone w kostkę tofu i duś na patelni ok. 10 minut. W razie potrzeby dodawaj odrobinę wody, tak aby warzywa i tofu nie przypaliły się podczas smażenia.
W tym samym czasie przygotuj makaron ryżowy. 100 g makaronu ugotuj (5-6 minut). ugotowany makaron dodaj do podduszonych warzyw z tofu. Dopraw sosem sojowym, miodem, kurkumą, chili i sokiem z cytryny, ew. odrobiną soli różowej lub morskiej.
Duś jeszcze 5-6 minut i gotowe.
Jeśli lubisz, możesz posypać potrawę serem feta i lub natką pietruszki oraz świeżym pieprzem.